Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Estimation of soil fertility from organic plantations strawberries and raspberries in the south-eastern Poland

Tytuł:
Estimation of soil fertility from organic plantations strawberries and raspberries in the south-eastern Poland
Ocena zasobności gleb z ekologicznych plantacji truskawki i maliny w południowo-wschodniej Polsce
Autorzy:
Jarosz, Z.
Krawiec, P.
Michalojc, Z.
Pitura, K.
Dzida, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/270293.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD
Tematy:
PH
macronutrients
rhizosphere
salinity
makroskładniki
ryzosfera
zasolenie
Źródło:
Aparatura Badawcza i Dydaktyczna; 2017, 22, 3; 153-158
2392-1765
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies conducted in the years 2014-2015 were designed to evaluate of soil fertility from 22 organic farms specializing in the cultivation of strawberries and raspberries from the south-eastern Poland. Evaluated soil sampled in 56 different plantation of strawberries and raspberries. Soil pH was determined in distilled water (pHH2O). Soil fertility determined in the extract of 0.03 M CH3COOH and the content of available forms of nitrate nitrogen (N-NO3), phosphorus (P-PO4), potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg) were expressed in mg dm-3 as well as in mg 100g-1 dry soil. In addition in soil samples salinity was determined expressed as g NaCl dm-3. Analysis of the results obtained in the studies showed that the pH of the soils studied (pHH2O) was in the range 4.60-7.60. The content of macronutrients in the soils contained in compartments (mg dm-3): ˂10.0-19.8 N-NO3, 2.0-33.0 P-PO4, 10.0-239.0 K, 107.0-3930.0 Ca, 26.0-134.0 Mg.

Badania przeprowadzone w latach 2014-2015 miały na celu ocenę zasobności gleb w 22 gospodarstwach ekologicznych specjalizujących się w uprawie truskawki i maliny, zlokalizowanych w południowo-wschodniej Polsce. Badaniom poddano 56 prób glebowych z plantacji truskawki i maliny. Odczyn gleby (pH) oznaczono w wodzie destylowanej (pH H2O). Zasobność gleby określano w ekstrakcie 0,03 M CH3 COOH, a zawartości dostępnych form azotu azotanowego (N-NO3), fosforu (P-PO4), potasu (K), wapnia (Ca) i magnezu (Mg) wyrażono w mg∙dm-3, jak również w mg∙100g-1suchej gleby. Ponadto w próbkach glebowych określono poziom zasolenia wyrażony jako g NaCl dm-3. Analiza wyników uzyskanych w badaniach wykazała, że odczyn badanych gleb (pH H2O) zawierał się w zakresie od 4,60 do 7,60. Zawartość makroskładników w badanych próbkach gleb zawierała się w przedziale (mg∙dm-3): ≤10,0-19,8 N-NO3, 2,0-33,0 P-PO4, 10,0-239,0 K, 107,0-3930,0 Ca, 26,0-134,0 Mg.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies