Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza wpływu wartości kąta natarcia i posuwu na chropowatość powierzchni obrobionej oraz wartości składowych całkowitej siły skrawania

Tytuł:
Analiza wpływu wartości kąta natarcia i posuwu na chropowatość powierzchni obrobionej oraz wartości składowych całkowitej siły skrawania
Influence of tool rake angle and feed on surface rougness and total cutting force components analysis
Autorzy:
Matras, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/269777.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Wrocławska Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych
Tematy:
kąt natarcia
chropowatość powierzchni
siły skrawania
rake angle
surface roughness
cutting force
Źródło:
Inżynieria Maszyn; 2013, R. 18, z. 4; 42-54
1426-708X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy podjęto próbę częściowego określenia wpływu wartości kąta natarcia oraz prędkości posuwu na wartości składowych całkowitej siły skrawania oraz chropowatość powierzchni obrobionych. Podczas realizacji badań obrabiano stal EN 16MnCr5 narzędziami o ostrzach niepowlekanych, wykonanych z węglików spiekanych. W pracy opisano zestawione stanowiska pomiarowe do pomiaru składowych całkowitej siły skrawania oraz chropowatości powierzchni, a także omówiono otrzymane wyniki badań doświadczalnych.

The impact of the values of tool rake angle and feed rate on the values of the components of the total cutting force and machined surface roughness was determinate. During the implementation of research the EN 16MnCr5 steel was machined with tools made from uncoated cemented carbide. The paper presents the measuring device for measuring components of the total cutting force and the roughness of the cutting surface and summarizes the experimental data.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies