Tytuł pozycji:
Wpływ przechowywania na zawartość kwercetyny w suszonej i mrożonej szalotce
- Tytuł:
-
Wpływ przechowywania na zawartość kwercetyny w suszonej i mrożonej szalotce
Effect of storage on quercetin content in frozen175 and dried shallot
- Autorzy:
-
Horbowicz, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/26900.pdf
- Data publikacji:
-
2006
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Botaniczne
- Źródło:
-
Acta Agrobotanica; 2006, 59, 2
0065-0951
2300-357X
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The studies on effects of freezing and drying on quercetin content in shallot, as well as storage time of obtained products, were carried out. Two landraces, marked PV-S and PV201, were taken for the studies. The process of drying was carried out using a semi-technological drier operated by forced airflow. Dried slices of shallot were stored in ambient temperature in closed glass containers, and quercetin was determined periodically. The process of drying and further 8 months of storage caused a small decrease (15 - 16%) of the quercetin level in shallot. During the process of freezing of sliced shallot and its subsequent storage over 8 months in temperature -21°C, the quercetin level declined slightly, too, although the decline was higher than in case of drying and storage of dried shallot.
Przeprowadzone badania dotyczyły wpływu procesów suszenia i mrożenia
oraz przechowywania suszu i mrożonek szalotki na zawartość w nich kwercetyny.
Procesom suszenia i mrożenia poddano cebule dwóch populacji miejscowych szalot-
ki o oznaczeniach PV-S i PV201. Suszenie przeprowadzono przy użyciu półtechnicz-
nej suszarni z wymuszonym przepływem powietrza. Otrzymane susze przechowywa-
no w temperaturze pokojowej przez 8 miesięcy w słoikach typu twist analizując
okresowo zawartość kwercetyny. Proces suszenia i przechowywania suszu szalotki
prowadzi do niewielkich wynoszących średnio 15 16%, ubytków zawartej w nim
kwercetyny. Mrożenie szalotki wykonano metodą po jej wstępnym pokrojeniu
w plastry o grubości 3 mm, które mrożono na metalowej tacy. Przechowywanie tak
otrzymanych mrożonek przez okres 8 miesięcy w temperaturze -21°C powodowało
także niewielkie, aczkolwiek większe niż występujące w przypadku suszenia i prze-
chowywania suszu, ubytki kwercetyny.