An attempt to use functional diversity indices for the assessment of weed communities Próba zastosowania wskaźników różnorodności funkcjonalnej do oceny zbiorowisk chwastów
This paper presents an analysis of changes in functional
diversity of weeds in spring barley grown in the period 1990-
2004 in crop rotation after potato with a 25% share of this cereal
(potato – spring barley – field pea – winter triticale) as well as in
crop rotation with its 75% share (potato – spring barley – spring
barley – spring barley) in which barley was grown once and twice
after the same barley crop. No weed control was used in the
present experiment. Every year in the spring (at full emergence
of barley) and before harvest, the species composition and
numbers of individual weed species were determined, as well
as their weed biomass before harvest. On this basis, the selected
functional diversity indices were calculated. Multidimensional
techniques were used for dividing weeds into functional groups
and for the determination of some of the indices. Potato/barley
crop rotation with a 25% share of barley and growing spring
barley once and twice after the same barley crop did not differentiate
weed functional biodiversity.
The weed functional diversity indices showed different
variations over time. Higher variation was usually observed for
the indices calculated for the summer communities compared
to the spring ones. The strength and significance of the positive
correlation between weed functional diversity and precipitation
in the growing season and of the negative correlation with mean
temperature for the period from April to August were dependent
on the measure of diversity. The functional diversity indices
showed high convergence. The FD and FAD indices proved to
be interchangeable.
W pracy przedstawiono analizę zmian różnorodności
funkcjonalnej chwastów w jęczmieniu jarym
uprawianym w latach 1990-2004 w płodozmianie
z 25% udziałem tego zboża (ziemniak – jęczmień jary
– groch siewny – pszenżyto ozime) w następstwie po
ziemniaku i w płodozmianie z 75% jego udziałem
(ziemniak – jęczmień jary – jęczmień jary – jęczmień
jary) w jedno- i dwukrotnym następstwie po sobie.
W eksperymencie nie stosowano ochrony przed
chwastami. Corocznie, wiosną (w pełni wschodów
zboża) i przed zbiorem oznaczano skład gatunkowy
i liczebność poszczególnych gatunków chwastów,
a przed zbiorem także ich biomasę. Na tej podstawie
obliczono wybrane wskaźniki różnorodności funkcjonalnej.
W rozdzieleniu chwastów do grup funkcjonalnych
oraz ustaleniu niektórych wskaźników
wykorzystano techniki wielowymiarowe. Następstwo
jęczmienia po ziemniaku w płodozmianie z 25%
udziałem jęczmienia oraz jedno- i dwukrotne jego
następstwo po sobie nie różnicowało różnorodności
funkcjonalnej chwastów.
Wskaźniki różnorodności funkcjonalnej chwastów
wykazywały zróżnicowaną zmienność w czasie.
Większą zmienność notowano zwykle w ramach
wskaźników liczonych dla zbiorowisk letnich, niż wiosennych.
Siła i istotność dodatniej korelacji różnorodności
funkcjonalnej chwastów z ilością opadów za okres
wegetacji oraz ujemnej ze średnią temperaturą w okresie
od kwietnia do sierpnia kształtowały się zależnie
od miernika różnorodności. Wskaźniki różnorodności
funkcjonalnej wykazywały dużą zbieżność. Wzajemnie
zastępowalne okazały się wskaźniki FD i FAD.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00