Kierunki rozwoju pomiarów zapachu i zawartości związków mVOC we wnętrzach budynków Trends in odour measurements and determining mVOC content in the interiors of buildings
Praca zawiera zestawienie współczesnych technik służących do pomiarów zapachu jak również dopuszczalnych poziomów stężeń substancji uciążliwych zapachowo występujących we wnętrzach budynków. Scharakteryzowano lotne związki organiczne pochodzenia mikrobiologicznego, odpowiedzialne za różnego rodzaju zapachy, jak również techniki analityczne służące do ich chemicznej charakterystyki. Szczególną uwagę poświęcono elektronicznym nosom, będącym coraz powszechniejszymi, często przenośnymi, urządzeniami służącymi do monitorowania stężenia odorantów zapewniającymi analizę w czasie rzeczywistym.
The work summarizes contemporary techniques for odour measurements as well as permissible levels of concentrations of odorous substances occurring in the interiors of buildings. Microbial volatile organic compounds which are responsible for various smells have been characterized. The most suitable techniques for sampling and MVOC chemical characterization in indoor environments were reviewed. The olfactometric techniques are discussed and the strong and weak points of odour assessment through human detection are highlighted. Particular attention was paid to electronic noses, which are increasingly common, often portable, devices for monitoring the concentration of odorants providing real-time analysis.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00