Effect of plant density on the growth, development and yield of brussels sprouts (Brassica oleracea L. var. gemmifera L.) Wpływ zagęszczenia roślin na wzrost, rozwój i plonowanie kapusty brukselskiej (Brassica oleracea L. var. gemmifera L.)
Plant density is an important variable for achieving
maximum yields and uniform vegetable maturity. Optimal plant
density can be achieved by establishing appropriate distances
both between the rows as well as in the rows of plants. The experiment
was carried out between 2010–2012 at the experimental
field of the Crimean Agrotechnological University in Simferopol,
Ukraine. The experiment was established as randomised
blocks with four replications. This study aimed to determine the
effect of plant density on the growth, development and yield
of Brussels sprouts. Increasing the area per plant resulted in
a shortening of the time to the beginning of head formation,
technical maturity and harvest. In all study years, increasing the
distance between plants caused an increase in leaf assimilation
area, stalk diameter and the number of heads per plant, however,
the height of plants was lower. The most favourable parameters
characterising marketable yield were found at an area per plant
of 0.56 m2, however, the maximum yield from 1 ha (determining
the profitability of the cultivation) was found at an area of
0.49 m2 per plant.
Gęstość sadzenia roślin jest ważną zmienną
w uzyskiwaniu maksymalnego plonu i jednakowej dojrzałości
warzyw. Optymalne zagęszczenie roślin można
uzyskać poprzez ustalenie właściwych odległości
zarówno w rzędzie jak i pomiędzy rzędami roślin. Doświadczenie
prowadzono w latach 2010–2012 na polu
doświadczalnym Katedry Warzywnictwa i Standaryzacji
Krymskiego Uniwersytetu Agrotechnologicznego
w Symferopolu. Doświadczenie założono metodą
losowanych bloków w czterech powtórzeniach. Celem
badań było określenie wpływu powierzchni przypadającej
na jedną roślinę przy różnej rozstawie na wzrost,
rozwój i plonowanie kapusty brukselskiej. Wraz ze
zwiększaniem powierzchni przypadającej na 1 roślinę
skróceniu ulegał okres od wysiewu nasion do początku
formowania główek oraz do osiągnięcia dojrzałości
technologicznej i zbioru plonu. We wszystkich
latach badań w miarę zwiększania rozstawy wzrastała
powierzchnia asymilacyjna liści, średnica łodygi oraz
liczba główek na roślinie, natomiast malała wysokość
roślin. Najkorzystniejsze parametry charakteryzujące
plon handlowy stwierdzono przy powierzchni przypadającej
na roślinę wynoszącej 0,56 m2, natomiast maksymalny
plon z jednego hektara (decydujący o opłacalności
uprawy) przy powierzchni 0,49 m2.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00