Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Propagation of waves in the layer of a thermo-viscoelastic transversely isotropic medium

Tytuł:
Propagation of waves in the layer of a thermo-viscoelastic transversely isotropic medium
Autorzy:
Gupta, R. R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/265026.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Zielonogórski. Oficyna Wydawnicza
Tematy:
lepkosprężystość
termosprężystość
prędkość fazowa
viscoelastic
thermoelasticity
phase velocity transversely isotropic
Źródło:
International Journal of Applied Mechanics and Engineering; 2016, 21, 1; 21-35
1734-4492
2353-9003
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 Unported
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article is presented to enhance our knowledge about the propagation of Lamb waves in the layer of a viscoelastic transversely isotropic medium in the context of thermoelasticity with GN theory of type-II and III. Secular equations for symmetric and skew-symmetric modes of wave propagation in completely separate terms are derived. The amplitudes of displacements and temperature distribution were also obtained. Finally, the numerical solution was carried out for cobalt and the dispersion curves, amplitudes of displacements and temperature distribution for symmetric and skew-symmetric wave modes are presented to evince the effect of anisotropy. Some particular cases are also deduced.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies