Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reflection and transmission at the boundary surface of modified couple stress thermoelastic media

Tytuł:
Reflection and transmission at the boundary surface of modified couple stress thermoelastic media
Autorzy:
Kumar, R.
Kumar, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/264443.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Zielonogórski. Oficyna Wydawnicza
Tematy:
termoelastyczność
fala podłużna
fala poprzeczna
wskaźniki amplitudy
modified couple stress thermoelastic solid
longitudinal wave
transverse wave
reflection
transmission
amplitude ratios
Źródło:
International Journal of Applied Mechanics and Engineering; 2016, 21, 1; 61-81
1734-4492
2353-9003
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 Unported
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper the reflection and transmission at a plane interface in modified couple stress generalized thermoelastic solid half spaces in the context of Loard-Shulman (LS) and Green-Lindsay (GL) theories in welded contact are investigated. Amplitude ratios of various reflected and transmitted waves are obtained due to incidence of a set of coupled longitudinal waves and coupled transverse waves. It is found that the amplitude ratios of various reflected and transmitted waves are functions of the angle of incidence, frequency and are affected by the couple stress properties of the media. Some special cases are deduced from the present formulation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies