Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

FTIR method in studies of the resol-type phenol resin structure in the air atmosphere over certain time intervals

Tytuł:
FTIR method in studies of the resol-type phenol resin structure in the air atmosphere over certain time intervals
Metoda FTIR w badaniach zmian struktury żywicy fenolowej typu rezolowego zachodzących w atmosferze powietrza w zadanym przedziale czasowym
Autorzy:
Bobrowski, A.
Grabowska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/263996.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Wydawnictwo AGH
Tematy:
phenolic resin
resol type resin
FTIR
structural studies
cross-linking
żywica fenolowa
żywica typu rezolowego
badania strukturalne
sieciowanie
Źródło:
Metallurgy and Foundry Engineering; 2015, 41, 3; 107-113
1230-2325
2300-8377
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the results of structural-type studies of resol phenolic resin used for the preparation of molding and core sands exposed to air. The FTIR study was carried out using a transmittance technique. Recorded changes in the IR spectra of resin can indicate a progressive polycondensation process, the consequences of which being changes in the aromatic rings of methylene bridges (among others).

W artykule przedstawiono wyniki badań strukturalnych żywicy fenolowej typu rezolowego stosowanej do sporządzania mas formierskich i rdzeniowych, poddanej działaniu powietrza atmosferycznego. Badania prowadzono metodą FTIR z zastosowaniem techniki transmisyjnej. Zarejestrowane zmiany w widmach IR żywicy mogą świadczyć o postępującym procesie polikondensacji, którego konsekwencją są m.in. zmiany w obrębie mostków metylenowych pierścienia aromatycznego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies