Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of selected parameters of biomass and coal

Tytuł:
Comparison of selected parameters of biomass and coal
Autorzy:
Lalak, J.
Martyniak, D.
Kasprzycka, A.
Zurek, G.
Moron, W.
Chmielewska, M.
Wiacek, D.
Tys, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/26392.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Źródło:
International Agrophysics; 2016, 30, 4
0236-8722
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
As a fuel, biomass differs in its properties from fossil fuels and acquisition thereof for energy purposes is limited; hence, the ongoing search for new bioenergetically useful plants. The article presents the results of physical and chemical analyses of seven species of perennial grasses: tall wheatgrass, tall wheatgrass ‘Bamar’, brome grass, tall fescue ecotype, reed canary grass, giant miscanthus, and sorghum. The research involved technical and elemental analysis as well as analysis of the ash composition performed in order to determine their potential use for combustion process. The measurement results were compared with those obtained for hard coal and agricultural biomass, which is widely used in the energy industry. The results suggest that perennial grasses can successfully be combusted with similar performance to coal if burned in appropriate combustion installations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies