Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Skład ciała młodzieży w okresie pokwitania badany metodą bioelektrycznej impedancji

Tytuł:
Skład ciała młodzieży w okresie pokwitania badany metodą bioelektrycznej impedancji
Body composition examined by use of the bioelectrical impedance analysis in adolescent teenagers
Autorzy:
Burdukiewicz, A.
Andrzejewska, J.
Pietraszewska, J.
Chromik, K.
Stachoń, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/262083.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Wydział Podstawowych Problemów Techniki. Katedra Inżynierii Biomedycznej
Tematy:
skład tkankowy ciała
młodzież
okres pokwitania
impedancja bioelektryczna
body composition
youths
adolescence
bioelectrical impedance
Źródło:
Acta Bio-Optica et Informatica Medica. Inżynieria Biomedyczna; 2012, 18, 1; 15-19
1234-5563
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Początki badań składu ciała sięgają drugiej połowy XIX wieku. Od tego czasu obserwuje się intensywny i wielokierunkowy rozwój metod pomiarów umożliwiających zrozumienie procesów fizjologicznych i biochemicznych oraz wspomagających leczenie chorób, takich jak otyłość lub anoreksja. Jedną z bardziej popularnych jest nieinwazyjna analiza bioimpedancji elektrycznej (BIA – Bioelectrical Impedance Analysis). Materiał i metoda. W artykule wykorzystano wyniki badań longitudinalnych dziewcząt (N = 91) i chłopców (N = 89) w wieku 13–15 lat. Zmierzono wysokość, masę ciała oraz skład ciała za pomocą aparatu BIA 101S. Określono: procentową zawartość tłuszczu, masy komórkowej i masy pozakomórkowej. Wyznaczono wskaźnik masy ciała (BMI – Body Mass Index) i obliczono stosunek masy ciała szczupłego do masy tłuszczu oraz masy komórkowej do masy pozakomórkowej. Statystyczną analizę wyników przeprowadzono za pomocą programu Statistica 9.0. Wyniki. W analizowanym przedziale wieku większe tempo rozwoju masy ciała w odniesieniu do jego wysokości wpływa na kształtowanie masywniejszej sylwetki u badanej młodzieży. Powiększenie masywności budowy płci męskiej dotyczy przede wszystkim rozwoju masy ciała szczupłego, zwłaszcza masy komórkowej. U dziewcząt w analizowanym okresie ontogenezy wzrost masywności ciała wynika z większych przyrostów masy tłuszczu.

The examinations of the body components is known since 19th century. Such analysis is important e.g. for the treatment of anorexia and obesity. One of the most popular methods is the Bioelectrical Impedance Analysis (BIA) – non-invasive and effective way to determine the human body composition. Material and method. In this paper, the results of longitudinal measurements of girls (N = 91) and boys (N = 89), aged 13 to 15, were analyzed. The body height, mass and tissue composition were measured by means of BIA 101S Apparatus (% fat, % body cell mass, % extracellular mass). Body Mass Index (BMI) and the ratio of the lean body mass to fat mass, as well as the body cell mass to extracellular mass, were calculated. The statistical analysis was performed by means Statistica 9.0. Results. Within the analysed age range, the higher pace of the body mass development, in relation to the body height, causes more massive posture of examined youths. The increase of body massiveness in boys is connected mainly with the development of lean body mass, in particular, the cell mass. In girls in the analysed ontogenetic period, the increase of body massiveness results from the greater increase of fat mass.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies