Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The assessment of the functionality of bio-antioxidants in industrial exploitation fluids

Tytuł:
The assessment of the functionality of bio-antioxidants in industrial exploitation fluids
Ocena funkcjonalności bio-antyoksydantów w przemysłowych płynach eksploatacyjnych
Autorzy:
Wrona, M.
Molenda, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/256214.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy
Tematy:
thermooxidation
natural antioxidants
oil stability
termooksydacja
naturalne antyoksydanty
stabilność olejów
Źródło:
Problemy Eksploatacji; 2013, 3; 199-206
1232-9312
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the results of a preliminary study designed to assess the possibilities of the use of natural antioxidants in industrial exploitation fluids. As a result of the analysis of biochemical mechanisms and literature research within the scope of the application of natural antioxidants in food products and cosmetics, silymarin was selected for laboratory testing as a preparation being characterized as potentially the most efficient antioxidant among the other substances taken into consideration, i.e. tocopherols, ubiquinone, and silymarin. Laboratory tests were performed with the aid of a Petrooxy apparatus, using accelerated oxidation method at 140°C. Compositions containing 0.5, 1.0, 1.5, and 2.0% (m/m) of silymarin in mineral oil were tested. It was found that the introduction of 1% (m/m) bio-additive causes the best antioxidant effect among the studied compositions.

W artykule przedstawiono wyniki wstępnych badań, których celem była ocena możliwości wykorzystania naturalnych antyoksydantów w przemysłowych płynach eksploatacyjnych. W wyniku analizy mechanizmów biochemicznych oraz doniesień literaturowych w zakresie aplikacji naturalnych antyoksydantów w produktach spożywczych i kosmetycznych wybrano do testów laboratoryjnych sylimarynę jako preparat o potencjalnie największej efektywności antyoksydacyjnej spośród rozważanych substancji, tj.: tokoferoli, ubichinonu oraz sylimaryny. Testy laboratoryjne zrealizowano przy pomocy aparatu Petrooxy, stosując metodę przyspieszonego utleniania w temperaturze 140°C. Badano kompozycje zawierające 0,5; 1,0; 1,5 oraz 2,0% (m/m) sylimaryny w oleju mineralnym. Stwierdzono, iż wprowadzenie 1% m/m biododatku powoduje najlepszy efekt przeciwutleniający wśród zbadanych kompozycji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies