The object of this study was to determine change
of natural buffer capacity of humic acids by strong buffering agents, which were phosphate ions. Studies were carried out on the humic acids extracted from peat soils. Additional information was obtained by determination of water holding capacity, density, ash
and pH for peats and optical parameterQ4/6 for humic acids. Humic acid suspensions exhibited the highest buffer properties at low pH and reached maximum at pH ~ 4. Phosphates possessed buffer properties in the pH range from 4.5 to 8.0. The maximum of buffering
was at pH~6.8 and increased proportionally with an increase in the concentration of phosphate ions. The study indicated that the presence of phosphate ions may strongly change natural buffer capacity
of humic acids by shifting buffering maximum toward higher pH values. Significant correlations were found for the degree of the secondary transformation with both the buffer capacity and the titrant volume used during titration.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00