Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fractal morphology of Beta vulgaris L. cell suspension culture permeabilized with Triton X-100

Tytuł:
Fractal morphology of Beta vulgaris L. cell suspension culture permeabilized with Triton X-100
Autorzy:
Arenas-Ocampo, M.
Alamilla-Beltran, L.
Vanegas-Espinoza, P.E.
Camacho-Diaz, B.H.
Campos-Mendiola, R.
Gutierrez-Lopez, G.
Jimenez-Aparicio, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/25018.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
morphology
Beta vulgaris
cell suspension culture
Triton X-100
morphometry
cell culture
chemical agent
Źródło:
International Agrophysics; 2012, 26, 1
0236-8722
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
n this work, morphology of Beta vulgaris L. cells permeabilized with 0.7 mM of Triton X-100® was evaluated using digital image processing and concepts of fractal dimension (perimeter- area relations). Important morphometric changes were found when the contact-time with chemical agent was increased.The size of cells decreased, the cells lost the roundness and their shape was more sinuous; this behaviour was a result of a probable shrinkage caused by the excess of exposure with the permeabili- zation agent. Morphology of B. vulgaris cells after permeabili- zation, exhibited a fractal nature since the slope of the ratio of the logarithm of the perimeter vs logarithm of the area was higher than unit. Fractal geometry of the cell morphology was affected as a re- sult of the exposure to Triton X-100®. Those changes can be attri- buted to the loss of turgor and structure of the cell wall.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies