Badanie wymiany ciepła podczas wrzenia w przepływie czynników roboczych - FC-72 i wody destylowanej w minikanałach Flow boiling heat transfer in minichannels with FC-72 and distilled water as working fluids
W artykule zestawiono wartości lokalnych współczynników przejmowania ciepła uzyskane z badań wymiany ciepła podczas przepływu czynnika chłodniczego FC-72 i wody destylowanej przez pionowy minikanał podczas zmiany przepływu. Minikanał posiadał wymiary: głębokość - 1,7 mm, szerokość - 16 mm, długość - 180 mm oraz był ogrzewany asymetrycznie. Elementem grzejnym była płyta grzejna z super stopu Haynes - 230 o grubości 0,45 mm. Lokalne współczynniki przejmowania ciepła wyznaczono na styku ciecz wrząca - powierzchnia grzejna z warunku brzegowego trzeciego rodzaju, przy wykorzystaniu metody jednowymiarowej. Temperatura powierzchni na zewnętrznej powierzchni grzejnej stykającej się bezpośrednio z otoczeniem rejestrowana była za pomocą termowizji (IRT). Płyta szklana stanowiąca drugą ściankę kanału pozwoliła na jednoczesną obserwację struktur przepływu dwufazowego. W pracy omówiono i pokazano stanowisko pomiarowe z jego obiegami i systemami. Przedstawiono przegląd literatury dotyczący zastosowania różnych czynników roboczych w badaniach innych naukowców. Zestawiono i przeanalizowano uzyskane zależności współczynnika przejmowania ciepła w funkcji odległości od wlotu do wylotu minikanału podczas zwiększania strumienia ciepła i skonstruowano krzywe wrzenia, otrzymane na podstawie badań z wykorzystaniem dwóch czynników roboczych: FC-72 i wody destylowanej, przy uzmiennianiu natężenia przepływu. Porównano uzyskane wyniki oraz zarejestrowane struktury wrzenia.
The present paper compares local heat transfer coefficients obtained from the study of flow boiling heat transfer with FC-72 and distilled water in a vertical, asymmetrically heated minichannel at variate flow rate. The minichannel dimensions were as follows: depth – 1.7 mm, width - 16 mm, length - 180 mm. A 0.45 mm thick Haynes-230 plate was the heating element. The local heat transfer coefficients were determined by the one-dimensional method from the third type boundary condition at the interface between the boiling liquid and the heated surface. The temperature at the external face of the heated surface in direct contact with the ambient was registered with infrared thermography (IRT). One of the minichannel walls was made of a glass pane, thus allowing observations of two-phase flow structures. The measurement setup with its circuits and systems was described in detail. The literature review focused on the use of different working fluids in the studies conducted by other researchers. The dependencies of the heat transfer coefficient as a function of the distance from the inlet to the outlet of the minichannel at increasing heat flux were compared and analysed. Boiling curves obtained based on the studies with FC-72 and distilled water were plotted for variated flow rate. The results and recorded boiling structures were compared.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00