During storage, grain might be affected by
bacterial and fungal infections. Pathogens diminish the grain
quality through contamination with excrements and second metabolites.
It is very important to prevent grain from infections. Due to
their antimicrobial properties, silver nanoparticles can play the role
of an effective protector. The influence of nanoparticles on wheat
quality was studied. The gluten parameters and falling number did
not change after covering the grain with silver nanoparticles stabilized
by sodium citrate. Changes in the structure of starch and gluten
were investigated using Fourier-transform infrared spectroscopy.
Infrared spectra of the whole meal and starch have shown a slight
shift (from 1 000 to 995cm-1) of the band connected with the C–O–H
bending. This displacement is probably related to the changes in
sample moisture. Significant differences, corresponding to changes
in the protein secondary structure, have appeared in the gluten
spectra after covering.Adecrease of absorbance in the amide and CH
and OHregions has been observed regardless of the covering time.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00