Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mechanical dispersion of clay from soil into water: readily-dispersed and spontaneously-dispersed clay

Tytuł:
Mechanical dispersion of clay from soil into water: readily-dispersed and spontaneously-dispersed clay
Autorzy:
Czyz, E.A.
Dexter, A.R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/24323.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
mechanical dispersion
clay
soil
water
readily-dispersed clay spontaneously-dispersed clay
Źródło:
International Agrophysics; 2015, 29, 1
0236-8722
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A method for the experimental determination of the amount of clay dispersed from soil into water is described. The method was evaluated using soil samples from agricultural fields in 18 locations in Poland. Soil particle size distributions, contents of organic matter and exchangeable cations were measured by standard methods. Sub-samples were placed in distilled water and were subjected to four different energy inputs obtained by different numbers of inversions (end-over-end movements). The amounts of clay that dispersed into suspension were measured by light scattering (turbidimetry). An empirical equation was developed that provided an approximate fit to the experimental data for turbidity as a function of number of inversions. It is suggested that extrapolation of the fitted equation to zero inversions enables the amount of spontaneously-dispersed clay to be estimated. This method introduces the possibility of replacing the existing subjective, qualitative method of determining spontaneously-dispersed clay with a quantitative, objective method. Even though the disper-sed clay is measured under saturated conditions, soil samples retaina ‘memory’ of the water contents at which they have been stored.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies