Effects of temperature and glycerol concentration
on rheological properties of potato starch solutions were investi-
gated. The flow behaviour (shear stress against shear rate) was
fitted to various models: power law, Herschel-Bulkley, Bingham,
modified Bingham and Casson models. However, it was found that
the Herschel-Bulkley model describes better the flow behaviour
observed at various temperatures and glycerol concentrations, for
flow behaviour index values between 0.44 and 0.78, typical of
pseudoplastic solutions. The effect of glycerol concentration on
each of the fitting parameters for Herschel-Bulkley model was well
modelled by a second-degree polynomial at various temperatures.
The simultaneous influence of glycerol concentration and tempe-
rature on shear stress could be represented empirically by a second-
degree polynomial function that includes linear coupling between
concentration and temperature. Finally, the variation of the con-
sistency coefficient with both temperature and glycerol concentra-
tion was well described by an exponential expression, with an acti-
vation energy value of 2.78 kJ mol
-1
. The results indicate that both
glycerol content and temperature have the effect of diluting potato
starch solutions.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00