Porównanie metod oceny stopnia umycia powierzchni produkcyjnych w systemie CIP Comparison of evaluation methods degree of cleaning surface production in the CIP system
Polskie Towarzystwo Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego Spomasz; Politechnika Koszalińska. Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego
W pracy porównano dwie metody oceny czystości powierzchni produkcyjnych po procesach mycia, pod kątem
obecności pozostałości zanieczyszczeń fizycznych. Pierwsza metoda polegała na wizualnej ocenie powierzchni,
natomiast w metodzie drugiej, do oceny pobierano z powierzchni wymazy. Zamieszczony przykład dotyczył oceny
stopnia usuwania zanieczyszczeń mlekowych w płytowych wymiennikach ciepła, mytych w systemie CIP. Uzyskane
wyniki mogą być wykorzystywane przy podejmowaniu decyzji dotyczącej wyboru danej metody do oceny
czystości powierzchni produkcyjnych w zakładach przemysłu spożywczego. Wybór określonej metody uzależniono
od wymaganych reżimów higieny obowiązujących w zakładzie.
The study compares two methods for assessment cleanliness of surface of production after the cleaning process.
The first was a visual assessment and the second method to assess the swabs taken from the surface. Published
example concerned the assessment of degree of milk deposits removal in plate heat exchangers cleaning in CIP
system. The results can be used when deciding on the choice of the method for assessment cleanliness of surface
of production in the food industry. Selecting a specific method was conditional on the required hygiene regimes
in force in the plant.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00