Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Model of Particle-Particle Interaction for Saltating Grains in Water

Tytuł:
Model of Particle-Particle Interaction for Saltating Grains in Water
Autorzy:
Czernuszenko, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/241341.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Budownictwa Wodnego PAN
Tematy:
Lagrangian model
saltation
particle motion
dense flow
particle collision
Źródło:
Archives of Hydro-Engineering and Environmental Mechanics; 2009, 56, 3-4; 101-120
1231-3726
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A model of particle-particle interaction for bed sediment-laden flows, based on impulse equations, is presented. The model is applicable to dense flows in which particle motion is dominated by collisions. The model takes into account the possibility of sliding during the collision process. However, particle rotation is not considered in this model. The governing equations do not incorporate dimension of angular momentum. To verify this model, calculation of post-collision velocities was performed for several different collision simulations. The term of particle-particle interaction is implemented into a general Lagrangian model of trajectory of a sediment grain in a fluid flow. This general Lagrangian model is written according to Newton's second law; the rate of change of momentum of a particle is balanced against the surface and body forces.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies