Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chip grain size from the process of machining steamed and unsteamed alder wood on a cnc machining center and assessment of separation results

Tytuł:
Chip grain size from the process of machining steamed and unsteamed alder wood on a cnc machining center and assessment of separation results
Autorzy:
Dzurenda, Ladislav
Banski, Adrian
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/24072429.pdf
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
alder wood
steaming
CNC machining center
granulometric composition of chips
filter technique
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2023, 121; 43--50
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper discusses the particle size of the chips formed in the process of machining unsteamed and steamed alder wood on a CNC machining center. From the granulometric analysis of the chips, it follows that the average share of the coarse fraction of the chips created from unsteamed alder wood is 66.0% and steamed alder wood is 62.9%. The representation of medium-coarse fractions of alder wood with dimensions of 1.0-0.125 μm in unsteamed wood is 29.5% and steamed by 32.7%. Dust fractions with dimensions below 125 μm in unsteamed alder wood account for 4.5% and in steamed alder wood 4.4%. Chips of non-steamed or steamed alder wood with dimensions below 32 μm were not measured, so it can be concluded that no respirable dust particles with dimensions below < 10 μm are formed. Changes in the physical and mechanical properties of steamed alder wood are manifested by a decrease in the coarse fraction above 2 mm and an increase in the fraction of chips 0.125 to 2000 μm. For the separation of chips, both unsteamed and steamed alder wood, from the transport air, fabric filters and filter fabric Finet PES 4 are suitable, the separation limit of which is smaller than the size of the smallest chips formed in the milling process: aMO = 7 µm amin = 32 µm.

Rozmiar wiórów z procesu obróbki drewna olchowego parowanego i nieparowanego na centrum obróbkowym cnc oraz ocena warunków rozdzielania. W pracy omówiono ziarnistość wiórów powstających w procesie obróbki drewna olchowego nieparzonego i parzonego na centrum obróbczym CNC. Z analizy granulometrycznej zrębki wynika, że średni udział frakcji grubej zrębki powstałej z nieparzonego drewna olchowego wynosi 66,0%, a parzonego drewna olchowego 62,9%. Udział frakcji średniogrubych drewna olchowego o wymiarach 1,0-0,125 μm w drewnie nieparzonym wynosi 29,5%, a parzonym 32,7%. Frakcje pyłu o wymiarach poniżej 125 μm w drewnie olchy nie parzonej stanowią 4,5%, aw drewnie olchy parzonej 4,4%. Nie mierzono wiórów drewna olchowego nie parzonego lub parzonego o wymiarach poniżej 32 μm, można więc stwierdzić, że nie tworzą się pyły respirabilne o wymiarach poniżej 10 μm. Zmiany właściwości fizycznych i mechanicznych parzonego drewna olchowego przejawiają się spadkiem frakcji grubej powyżej 2 mm i wzrostem frakcji wiórów od 0,125 do 2000 μm. Do separacji zrębków zarówno nieparzonego jak i parzonego drewna olchowego z powietrza transportowego nadają się filtry tkaninowe i włóknina filtracyjna Finet PES 4, których granica oddzielania jest mniejsza od wielkości najmniejszych wiórów powstałych w procesie frezowania: aMO = 7 μm amina = 32 μm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies