Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A human quality control system in furniture manufacturing – a pilot study

Tytuł:
A human quality control system in furniture manufacturing – a pilot study
Autorzy:
Śmietańska, Katarzyna
Podziewski, Piotr
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/24072084.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
human visual quality control
melamine-faced MDF
milling
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2019, 108; 93--96
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A human quality control system in furniture manufacturing – a pilot study. The article presents the results of pilot studies in which an attempt was made to check what the subjectivity of visual inspection looks like during the control of MDF delamination process in the milling process. 100% match of assessors’ scores was obtained only with low (VB = 0–0.08mm) and high (VB = 0.3–0.33mm) tool wear. In addition, the impact of gender on the results was significant. Women rated items less restrictively. Based on the results obtained, one can expect a problem with subjectivity when using a single-person human quality control system.

Kontrola jakości przez człowieka w produkcji mebli - badanie pilotażowe. W artykule zaprezentowano wyniki badań pilotażowych, w których podjęto próbę sprawdzenia jak wygląda problem podmiotowość kontroli wzrokowej podczas kontroli procesu delaminacji MDF w procesie frezowania. Stuprocentową zgodność ocen sędziów otrzymano jedynie przy niskim (VB=0–0,08mm) oraz wysokim (VB=0,3–0,33 mm) zużyciu narzędzia. Ponadto wpływ płci na wyniki okazał się istotny. Kobiety oceniały przedmioty mniej restrykcyjnie. Na podstawie otrzymanych wyników można spodziewać się problemu z subiektywnością w przypadku zastosowania jednoosobowego systemu kontroli jakości przez człowieka.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies