Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bacterial cellulose synthesis by Kombucha microorganisms on a medium with a variable composition of nutrients

Tytuł:
Bacterial cellulose synthesis by Kombucha microorganisms on a medium with a variable composition of nutrients
Autorzy:
Betlej, Izabela
Krajewski, Krzysztof
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/24072065.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
bacterial cellulose
Kombucha
carbon and nitrogen sources
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2019, 108; 53--57
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bacterial cellulose synthesis by Kombucha microorganisms on a medium with a variable composition of nutrients. The paper presents the results of the assessment of the impact of various sucrose contents and the presence of various sources of nitrogen compounds in the growth medium of Kombucha microorganisms on the synthesis efficiency and the obtained bacterial cellulose mass. The analysis of obtained research results revealed that the efficiency of cellulose synthesis by Kombucha microorganisms depends on the quantity and quality of nutrients available in the growth medium.

Synteza celulozy bakteryjnej przez mikroorganizmy Kombucha na podłożu przy zmiennym udziale składników pokarmowych. W pracy przedstawiono wyniki oceny wpływu różnych zawartości sacharozy oraz obecności różnych źródeł związków azotu w podłożu wzrostu mikroorganizmów Kombucha na wydajność syntezy oraz uzyskaną masę celulozy bakteryjnej. Analizując uzyskane wyniki badań, stwierdzono, że wydajność syntezy celulozy przez mikroorganizmy Kombucha jest zależna od ilości i jakości składników pokarmowych dostępnych w podłożu wzrostu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies