Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on the diversity of substrate composition in the culture medium of Kombucha microorganisms and its influence on the quality of synthesized cellulose

Tytuł:
Studies on the diversity of substrate composition in the culture medium of Kombucha microorganisms and its influence on the quality of synthesized cellulose
Autorzy:
Betlej, Izabela
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/24072016.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
bacterial cellulose
Kombucha
carbon and nitrogen source
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2019, 108; 21--25
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies on the diversity of substrate composition in the culture medium of Kombucha microorganisms and its influence on the quality of synthesized cellulose. The paper presents the results of the assessment of the effect of nutrients, specifically different nitrogen concentrations in the growth medium of Kombucha microorganisms, on the morphology of cellulose produced and its sorption capacity. Analyzing the obtained research results, we found that polymers formed in different growth environments differ in morphological structure and swelling index. The polymers synthesized on a nitrogen-rich substrate were characterized by a multilayer structure and a lower swelling index than the polymers obtained on a nutrient-poor substrate.

Ocena zróżnicowania składu podłoża w hodowli mikroorganizmów Kombucha i jego wpływ na jakość syntetyzowanej celulozy. W pracy przedstawiono wyniki oceny wpływu składników pokarmowych, a dokładnie różnych stężeń azotu w podłożu wzrostu mikroorganizmów Kombucha, na morfologię oraz zdolność do pochłaniania wody celulozy syntetyzowanej przez te mikroorganizmy. Analizując uzyskane wyniki badań, stwierdzono, że polimery powstałe w różnych środowiskach wzrostu różnią się pod względem struktury morfologicznej i zdolności do pochłaniania wody, wyrażonej wskaźnikiem spęcznienia. Polimer syntetyzowany na podłożu zasobnym w azot odznaczał się wyraźną wielowarstwową strukturą i mniejszym wskaźnikiem spęcznienia niż polimer otrzymany na podłożu ubogim w składniki odżywcze.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies