Falling film, shell-tube type evaporators are commonly used
heat exchangers for the production of fruit juice concentrate. The main
problem in the design of the exchanger is a reliable estimation of wall heat
transfer coefficients for all effects in real operating conditions. Most literature
sources for the overall heat transfer coefficients are based on laboratory
measurements, where the tubes are usually short, no fouling exists
and the flow rate is carefully adjusted. This paper shows the heat transfer
estimated in real industrial operating conditions, compared to literature
sources. Paper is based on the author’s own experience in designing and
launching several evaporators for juice concentrate production into operation.
As a summary, the design heat transfer coefficients are provided with
relation to sugar content in juice concentrate.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00