Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Model of heat transfer in the stagnation point of rapidly evaporating microjet

Tytuł:
Model of heat transfer in the stagnation point of rapidly evaporating microjet
Autorzy:
Mikielewicz, D.
Muszyński, T.
Mikielewicz, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/240462.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
chłodzenie mikrojetowe
chłodzenie powierzchniowe
CHF
microjet cooling
surface cooling
Źródło:
Archives of Thermodynamics; 2012, 33, 1; 139-152
1231-0956
2083-6023
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents investigation into the single water microjet surface cooling producing evaporating film. Reported tests were conducted under steady state conditions. Experiments were conducted using the nozzle size of 70 and 100 [my]m respectively. In the course of investigations obtained were experimental relations between heat flux and wall superheating. It was proved that the phenomenon is similar to that of pool boiling but the boiling curves are showing a smaller value of critical heat flux (CHF) that the stagnant pool boiling. Values of CHF are also reduced with decreasing liquid subcooling. Theoretical model of surface cooling by evaporating microjet impingement in the stagnation point was described theoreticaly. Results of experiments were compared with predictions by the model showing a good consistency.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies