Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Znaczenie biomasy w energetyce i gospodarce żywnościowej

Tytuł:
Znaczenie biomasy w energetyce i gospodarce żywnościowej
The importance of biomass in energy sector and food industry
Autorzy:
Wójcicki, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/239804.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
energetyka
żywność
rolnictwo
OZE
biomasa
energetic sector
food
agriculture
RES
biomass
Źródło:
Problemy Inżynierii Rolniczej; 2015, R. 23, nr 1, 1; 5-15
1231-0093
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki studiów nad dalszym wykorzystywaniem biomasy i innych odnawialnych źródeł energii (OZE) w zaspokajaniu potrzeb energetycznych i żywnościowych w Polsce. Stwierdzono, że należy maksymalizować wykorzystanie wszystkich rodzajów OZE, szczególnie tych które są bardziej opłacalne, nie zanieczyszczają środowiska i są społecznie akceptowane. Przyrost wykorzystania OZE powinien wyprzedzać nieunikniony przyrost potrzeb energetycznych w rozwoju gospodarczym i społecznym Polski. Uznano, że przyszła rola biomasy jest przeceniana w bilansie energetycznym OZE. Biomasa rolnicza jest za droga i niezbędna w dalszym rozwoju produkcji surowców żywnościowych dla kraju i na eksport. Zaspokajanie biomasą przyszłych potrzeb żywnościowych powinno mieć pierwszeństwo przed potrzebami energetycznymi. Ten nośnik energii łatwo zastąpić węglem, gazem czy energią nuklearną. Trzeba rozwijać interdyscyplinarne badania podstawowe i rozwojowe racjonalizujące stosowanie OZE i zwiększające efektywność nośników i odbiorników energii.

Study results were presented of further using of biomass and other renewable energy sources (RES) in meeting of energetic and food industry needs in Poland. It was stated, that all kinds of RES should be used, in particular these, which are more profitable, do not pollute the environment and are socially acceptable. Increase in RES usage should exceed inevitable growth of energetic needs in industrial and social development of Poland. It was concluded, that future role of biomass is overestimated in energetic balance of RES. Agricultural biomass is too expensive and necessary for further develop-ment of raw food materials production and for country and export. The meeting of future food needs by biomass should be foremost before energetic needs. This kind of energy carrier could be easily replaced by coal, gas or nuclear energy. Interdisciplinary basic and developing research should be ex-plicated, which rationalize the RES usage and increase the effectiveness of energy carriers and receivers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies