Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych przez zastąpienie oleju napędowego olejami roślinnymi Reduction of the greenhouse gas emission by replacing of diesel oil with vegetable oil
W artykule przedstawiono analizę możliwości ograniczenia emisji gazów cieplarnianych (CO2+N2O+CH4) przez całkowite zastąpienie oleju napędowego czystym olejem roślinnym do zasilania silników wysokoprężnych, użytkowanych w gospodarstwach rolnych. Uwzględniono aspekty parytetu zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, posługując się elementami metody Life Cycle Assessment. W analizie uwzględniono emisje powstające bezpośrednio podczas spalania oleju napędowego, emisję z uprawy gleby oraz emisje pośrednie, powstające podczas produkcji nawozów mineralnych i produkcji energii elektrycznej niezbędnej do tłoczenia oleju. Całkowite wyeliminowanie paliw ropopochodnych spowoduje zmniejszenie emisji CO2 na poziomie 1% rocznie w skali kraju, co oznacza zmniejszenie emisji o 0,4 Mg w przeliczeniu na jedną osobę zatrudnioną w rolnictwie. W pojedynczym gospodarstwie roczne zmniejszenie emisji sięga 2,6 t CO2 na jedną osobę w rodzinie.
Liquid fossil fuels, commonly used in agricultural production, like diesel oil and petrol, are a main source of emitted greenhouse gases, such as carbon dioxide, nitric oxide and methane. Paper analyzed the possibilities to reduce the emission of greenhouse gases (CO2, N2O, CH4) by complete substitution of diesel oil with the pure plant oil as a fuel for diesel engines used on the farms. Calculations took into account the aspects of parity for greenhouse gas emissions, using the elements of Life Cycle Assessment (LCA) method. Analysis considered direct emission arising at diesel oil combustion, emission from the soil tillage, as well as an indirect emission occurring at production of mineral fertilizers and generation of electric energy used to pure plant oil (PPO) pressing. Complete replacement of the liquid fossil fuels by vegetable oil would result in reduction of CO2 emission at a level of below 1% per year in the scale of whole country. That means also emission reduced by 0.4 ton, as accounted per 1 person employed in agriculture. In single, medium acreage farm, the reduction of emitted CO2 would reach 2.6 ton per year per every one person in farmer's family.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00