Wykorzystanie komory fitotronowej w ograniczaniu emisji związków odorowych z kurników Using of the phytotron chamber to reduce the emission of offensive odour compounds from the poultry houses
Problem usuwania zanieczyszczonego powietrza i odorów z budynków inwentarskich, zwłaszcza z ferm drobiarskich, nie został do dziś rozwiązany. W Instytucie Technologiczno-Przyrodniczym przeprowadzono badania możliwości dezodoryzacji powietrza usuwanego z kurników w komorze fitotronowej. W ramach wstępnych obserwacji wyselekcjonowano rośliny paciorecznika jako absorbenty substancji odorowych. Przez komorę fitotronową przeprowadzano zanieczyszczone powietrze, a następnie dokonano jego jakościowej i ilościowej analizy pod kątem zawartości związków chemicznych przed i po procesie biofiltracji. Celem przeprowadzonych badań było wykazanie skuteczności stosowania roślin jako biofiltrów oczyszczających powietrze z substancji odorowych, powstających w kurnikach. Przeprowadzone badania wykazały ogólne zmniejszenie zawartości związków odorowych w powietrzu o 20-30%. W wyniku pomiarów stężenia wyselekcjonowanego odorantu - amoniaku, stwierdzono jego zmniejszenie nawet o 41%. Wyniki te są przesłanką do prowadzenia dalszych badań w kierunku zastosowania komory fitotronowej do zmniejszania emisji odorów z kurników.
The problem of removing polluted air and odours from the livestock buildings, and from the poultry farms in particular, was not solved until now. The tests of possibilities to deodorize in phytotron chamber the air removed from the poultry houses were conducted at the Institute of Technology and Life Sciences, Branch in Poznań.. For the preliminary investigations the plants of canna were selected as the absorbents of odour substances. Polluted air flowed through the phytotron chamber. The air was qualitatively and quantitatively analysed in aspect of the chemical compound contents, before and after process of biofiltration. The aim of investigations was to prove the effectiveness of using canna plants as biofilters purifying air from odour substances generated in the poultry houses. The tests showed general reduction of odour compounds in air by 20-30%. Measurements of selected gas - ammonia, indicated its concentration decrease even by 41%. Obtained results are pointing the further research direction, with the use of phytotron chamber to reduce the odour emission from poultry houses.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00