Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przewidywane skutki wykorzystania biomasy rolniczej na cele energetyczne

Tytuł:
Przewidywane skutki wykorzystania biomasy rolniczej na cele energetyczne
Predicted effects of agricultural biomass use for energy purpose
Autorzy:
Pawlak, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/239194.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
biomasa
rolnictwo
produkcja
energia
bezpieczeństwo żywnościowe
biomass
agriculture
production
energy
food safety
Źródło:
Problemy Inżynierii Rolniczej; 2014, R. 22, nr 4, 4; 43-55
1231-0093
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Korzystając z metody Międzynarodowego Instytutu Analiz Systemów Stosowanych (IIASA), dokonano analizy przewidywanego wpływu produkcji energii z biomasy rolniczej na bezpieczeństwo żywnościowe, ceny produktów rolnych i wartość produkcji dodanej brutto w rolnictwie. Wyniki porównano z opublikowanymi przez IIASA, odnoszącymi się do skali światowej. Stwierdzono, że wzrost areału przeznaczonego pod uprawy na cele energetyczne do ok. 991-1652 tys. ha w 2030 r. nie będzie przyczyną niedoboru żywności w Polsce, spowoduje natomiast wzrost cen produktów żywnościowych średnio o 6 do 10%, zależnie od wariantu prognozy, w tym zbóż o 9 do 18%, a rzepaku o 7 do 10%. Wartość dodana brutto uzyskiwana w rolnictwie będzie w 2030 r. o 3,7-4,7% większa niż w przypadku braku produkcji biomasy rolniczej na cele energetyczne.

Using the methods of the International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), an analysis of the expected impact of energy production from agricultural biomass on food security, agricultural prices and added value of production in agriculture was done. The results were compared with those published by IIASA and relating to global scale. It was found that the increase of the area for energy crops production to approx. 991-1652 thous. of ha by 2030 will not cause food shortages in Poland, whereas it will cause food prices increase by an average ranged from 6 to 10%, depending on the variant of prediction, including cereals from 9 to 18%, and rape from 7 to 10%. In 2030 the gross added value in agriculture is expected to be by about 3.7-4.7% higher than in case of absence of agricultural biomass production for energy purposes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies