Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Innowacyjna technologia uzdatniania wody dla gospodarstw z produkcją zwierzęcą

Tytuł:
Innowacyjna technologia uzdatniania wody dla gospodarstw z produkcją zwierzęcą
Innovative technology of water treatment for the animal farms
Autorzy:
Eymontt, A.
Wierzbicki, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/239180.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
bakteriofagi
chitozan
woda pitna
uzdatnianie wody
bacteriophages
chitosan
drinking water
water treatment
Źródło:
Problemy Inżynierii Rolniczej; 2012, R. 20, nr 1, 1; 105-113
1231-0093
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzone badania właściwości bakteriofagów i chitozanu wskazują na możliwość ich zastosowania do uzdatniania wody pitnej, szczególnie pod względem mikrobiologicznym. Na wsiach polskich buduje się coraz więcej sieci wodociągowych o długościach dochodzących do kilkunastu kilometrów, co zwiększa możliwość skażenia wody doprowadzanej do gospodarstw na skutek awarii lub osadzania się bakterii na ściankach rurociągów. Wobec powyższego konieczne jest opracowanie nowych, tanich i skutecznych technologii uzdatniania wody, przede wszystkim pod względem bakteriologicznym. W Laboratorium Bakteriofagowego Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN, w Instytucie Technologiczno-Przyrodniczym (Oddział w Warszawie), na Politechnice Śląskiej oraz w innych ośrodkach naukowych podjęto prace w celu przebadania i wdrożenia układów fagowo-chitozanowych, skutecznie oczyszczających wodę ze skażeń bakteryjnych i chemiczno-fizycznych. Celem pracy jest przeprowadzenie analizy, czy badana technologia może mieć zastosowanie do uzdatniania wody zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt.

The results of recent studies on characteristics of bacteriophages and chitosan indicate their utility to purification of drinking water, especially in microbiological aspect. Actually, in the country regions of Poland there are built many water-pipe networks of the length up to several kilometers. Such a distance increases contamination risk for the water supplied to farms, as resulted from piping failures, cracking the pipes or settling bacteria on the pipe walls. In such a situation it is necessary to elaborate new, inexpensive and effective technnologies of water treatment, first of all in bacteriological way. In the Bacteriophage Laboratory of Immunology and Experimental Therapy Institute, Polish Academy of Sciences, in the Institute of Technology and Life Sciences (Branch in Warsaw), as well as in Silesian Technological University and some other research centres, the studies have been undertaken in order to investigate and implement the bacteriophage - chitosan system for effective biological treatment and chemical purification of drinking water. The aim of research is to analyse, whether the investigated technology may be applied to treatment of water supplied for both, human and animal consumption.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies