Model matematyczny opisujący całkowitą energię procesu przygotowania płatków przeznaczonych na paszę Mathematical model of energy consumption for fodder preparation process
W artykule przedstawiono model matematyczny, za pomocą którego
można porównać nakłady energetyczne dwóch technologii przygotowania
śruty paszowej. Pierwsza technologia, stosowana obecnie, polega
na suszeniu i zgniataniu ziarna, w drugiej zaś, proponowanej przez
autora, najpierw zachodzi proces zgniatania ziarna, a potem jego suszenia.
Opracowanie zawiera modele matematyczne, określające energię
zgniatania ziarna. Ze zgniataniem mamy do czynienia, gdy na materiał
działają zbliżające się do siebie powierzchnie. Są to najczęściej
dwie powierzchnie równoległe lub dwie obracające się powierzchnie
sferyczne, tworzące walce. W pracy opisano energię zgniatania w obu
przypadkach. Z przeprowadzonej analizy modelu wynika, że stosowanie
proponowanej przez autora technologii umożliwi zmniejszenie nakładów
energii oraz skrócenie czasu suszenia.
In article mathematical model comparing two technologies of fodder preparation is
presented. First technology, drying – crushing, is used presently, second one –
crushing – drying, is suggested by the author. Results of research indicate that
technology suggested by the author reduces energy consumption and shortens
the time of drying.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00