Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Porównanie warunków wilgotnościowych w ogrzewanych tuczarniach między sezonami przejściowymi wiosennym i jesiennym

Tytuł:
Porównanie warunków wilgotnościowych w ogrzewanych tuczarniach między sezonami przejściowymi wiosennym i jesiennym
Comparison of air humidity conditions in heated fattening houses between the transitional seasons of spring and autumn
Autorzy:
Żelazny, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/239013.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
wilgotność powietrza
pomieszczenie
tuczarnia
budynek inwentarski
livestock building
piggeries
fattened pig
air humidity
Źródło:
Problemy Inżynierii Rolniczej; 2008, R. 16, nr 1, 1; 167-174
1231-0093
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było porównanie między sezonami przejściowymi, to jest wiosennym i jesiennym, warunków wilgotnościowych występujących w ogrzewanych pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywca wieprzowego. W pięciu identycznych tuczarniach raz w każdym z trzech miesięcy okresów przejściowych mierzono temperaturę i wilgotność względną powietrza. Na podstawie tych parametrów oraz temperatury i wilgotności względnej powietrza zewnętrznego obliczano różnicę ciśnień pary wodnej po obu stronach przegród zewnętrznych. Zarówno wilgotność względna powietrza wewnętrznego, jak i różnica ciśnień pary wodnej były większe jesienią, stąd sezon ten uznano za bardziej niekorzystny z uwagi na możliwość wystąpienia zagrożenia wynikającego z zawilgocenia materiałów budowlanych.

The study aimed at comparing the conditions of air humidity in the heated piggeries for fatteners during two transitional periods, i.e. the spring and autumn seasons. In five identical pig fattening buildings the air temperature and relative humidity were measured once in each of the three months during transitional seasons. On the basis of measured air parameters as well as the temperature and relative humidity of the ambient air, the differences in water vapour pressure on both sides of the external building partitions were determined. Both, the relative humidity of inside air, and the difference in water vapour pressure, were higher in autumn. Thus, this season was acknowledged as more unfavorable because of the possible potential threat resulted from the moistening of building materials.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies