Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza procesu ciągłego mieszania w wybranych mieszalnikach statycznych

Tytuł:
Analiza procesu ciągłego mieszania w wybranych mieszalnikach statycznych
The analysis of continuous mixing process in selected static mixers
Autorzy:
Węgrzyn, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/238871.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
mieszanie
mieszalnik statyczny
stopień zmieszania
materiał ziarnisty
mixing
static mixer
granular material
mixing ratio
Źródło:
Problemy Inżynierii Rolniczej; 2005, R. 13, nr 1, 1; 75-82
1231-0093
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań mieszania ciągłego w dwóch mieszalnikach statycznych: mieszalniku płytkowym oraz mieszalniku daszkowym. Elementy mieszające umieszczono w kanale o przekroju kwadratowym i boku równym 100 mm. Procesowi mieszania poddano układy ziarniste dwuskładnikowe, który tworzyły gorczyca (faza rozpraszająca) - peluszka (faza rozpraszana) oraz peluszka - groch. Mieszanie prowadzono przy udziale objętościowym składnika fazy rozpraszanej wynoszącym 0,1, 0,25 oraz 0,4. Jakość otrzymywanej mieszaniny oceniano za pomocą stopnia zmieszania według formuły Rose'a.

Paper presented the investigations on continuous mixing process in two static mixers: the lamellar and the hooded mixers. Mixing elements were placed in a channel of square cross-section and 100 mm side length. Two-component granular systems consisted of the charlock (dispersing phase) - field pea (dispersed phase) and the field pea-pea seeds, were used for mixing. Mixing was performed at volumetric share of dispersed phase of 0,1; 0,25 and 0,4. The quality of obtained mixtures was evaluated by using a mixing ratio according to the Rose's formula.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies