Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ czynników agrotechnicznych na właściwości energetyczne słomy

Tytuł:
Wpływ czynników agrotechnicznych na właściwości energetyczne słomy
Influence of agrotechnical factors on energetic parameters of the straw
Autorzy:
Świętochowski, A.
Grzybek, A.
Gutry, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/238675.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
słoma
wartość opałowa
biomasa
energia
straw
calorific value
biomass
energy
Źródło:
Problemy Inżynierii Rolniczej; 2011, R. 19, nr 1, 1; 41-47
1231-0093
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania wpływu czynników agrotechnicznych na właściwości energetyczne słomy przeprowadzono w 42 gospodarstwach i na 8 poletkach doświadczalnych. Ciepło spalania i wartość opałowa zostały wyznaczone wg normy PN-ISO1928. Analiza wariancji wykazała, że na ciepło spalania i wartość opałową słomy istotny statystycznie wpływ ma gatunek uprawianej rośliny. Nie stwierdzono statystycznie istotnego wpływu stosowania środków ochrony roślin na wartość energetyczną słomy. Średnia wartość opałowa i ciepło spalania słomy w stanie suchym wynoszą odpowiednio 17,0 i 18,3 MJ*kg-1 z odchyleniem standardowym obu wielkości na poziomie 0,4 MJ*kg-1.

The influence of agrotechnical factors on energy characteristics of the straw was investigated on 42 farms and 8 experimental plots. Heat of combustion and the calorific value were determined according to PN-ISO 1928 standard. Analysis of variance proved that both, the heat of combustion and calorific value of the straw, significantly depended on the species of cultivated crops. No significant effect of applied plant protection chemicals on energetic value of the straw was observed. Mean calorific value and the heat of combustion for dry straw amounted to 17.0 and 18.3 MJ*kg-1, respectively, at standard deviation on the level of 0.4 MJ*kg-1 for both determined values.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies