Wpływ procesów biochemicznych na stężenia związków wapnia i magnezu w wodach On the contribution of biochemical processes on calcium and magnesium concentration in water
Biochemical oxidation and concomitant biocoagulation phenomena were found to produce loss of calcium and magnesium cations in treated water, thus contributing to the stabilization Ca-Mg equilibrium in the double layer of the humus complex. As a result, calcium concentration in the investigated water varied only negligibly. The effect of biochemical processes on magnesium concentration was an indirect one. If after sewage addition the Ca/Mg molar ratio value stabilized below the Ca-Mg equilibrium in the humus complex, magnesium concentration decreased in the course of the biochemical degradation process. If the said ratio value was greater than the equilibrium value, magnesium concentration increased.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00