Wpływ stresu metabolicznego na biodegradację chloropochodnych toluenu i modyfikację właściwości powierzchniowych komórek szczepu Raoultella planticola SA2
Wpływ stresu metabolicznego na biodegradację chloropochodnych toluenu i modyfikację właściwości powierzchniowych komórek szczepu Raoultella planticola SA2 Impact of metabolic stress on biodegradation of chlorotoluene derivatives and modification of Raoultella planticola SA2 surface characteristics
Izomery chlorotoluenu są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu, a ich szerokie wykorzystanie wiąże się z niekontrolowanym uwalnianiem do środowiska. Stąd konieczne jest ich usuwanie przede wszystkim ze środowiska gruntowo-wodnego. Do usuwania zanieczyszczeń organicznych ze środowiska wykorzystuje się wiele metod fizykochemicznych, których podstawową wadą jest problem z dalszym ich zagospodarowaniem. Z tego względu coraz większym zainteresowaniem cieszą się metody biologiczne, wykorzystujące zdolności drobnoustrojów do degradacji związków organicznych. W badaniach laboratoryjnych określono wpływ długotrwałego kontaktu szczepu Raoultella planticola SA2 z izomerami chlorotoluenu na przebieg biodegradacji tych związków. Istotnym elementem badań była także ocena wpływu każdego z izomerów chlorotoluenu na właściwości powierzchniowe mikroorganizmów prowadzących ich biodegradację. W tym celu określono zmiany w przepuszczalności błony komórkowej, potencjału dzeta komórek bakteryjnych oraz hydrofobowości ich powierzchni. Sprawdzono również, czy podatność wybranych izomerów na biodegradację zmienia się po długotrwałym kontakcie mikroorganizmów z degradowanymi związkami (tzw. stres metaboliczny). Obserwowane różnice między biodegradacją poszczególnych izomerów chlorotoluenu wykazały, że związki te – mimo podobnych właściwości fizycznych – w różnym stopniu ulegały biodegradacji oraz bardzo różnie oddziaływały na komórki mikroorganizmów. Stwierdzono, że ważnym elementem podczas biodegradacji chlorowych związków aromatycznych był długotrwały kontakt mikroorganizmów z tymi związkami. Wyniki badań wykazały także istotny wpływ położenia atomu chloru w izomerach chlorotoluenu na ich biodegradację związków oraz właściwości powierzchniowe mikroorganizmów. Drobnoustroje poddane długotrwałemu oddziaływaniu z izomerami chlorotoluenów przeprowadzały ich biodegradację szybciej i bardziej skutecznie. Zmianom uległy również właściwości powierzchniowe komórek mikroorganizmów.
Chlorotoluene isomers are used in a number of
industries and their wide application results in the uncontrolled
release of these compounds to the environment. Therefore,
their removal is required primarily from the soil-water environment.
Numerous physicochemical methods are in use to remove
organic compounds from the ecosystem. However, their
primary disadvantage is a question of further utilization of substances
removed. Therefore, biological methods that employ
microbial ability to degrade toxic organic compounds become
increasingly popular. In the study, effect of a long-term contact
between the Raoultella planticola SA2 strain and chlorotoluene
isomers on biodegradation of these compounds was determined.
Impact evaluation of each isomer on surface characteristics
of microorganisms involved in the biodegradation process
was another significant component of the research. Therefore,
changes in the membrane permeability, zeta potential and bacterial
cell surface hydrophobicity were measured. Further, effect
of prolonged contact with the microorganisms (so-called
metabolic stress) on susceptibility of selected isomers to biodegradation
was examined. The observed differences between
biodegradation of individual chlorotoluene isomers demonstrated
that despite similar physical characteristics, a degree of their
biodegradation varied as well as their effects on the microbial
cells. The long-term contact of chloroaromatic compounds with
the microorganisms was an important factor during their biodegradation.
Moreover, the results indicated that the chlorine
atom position had a strong impact on the chlorotoluene isomer
biodegradation and the bacterial surface properties. Bacteria
under the long-term stress conditions were able to degrade the
chlorotoluene isomers faster and more effectively. Their surface
characteristics changed as well.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00