Kaloryczność prochów jednobazowych jest głównie zdeterminowana właściwościami nitrocelulozy użytej do produkcji. Zwiększenie kalorycznoci prochu jest możliwe poprzez wprowadzenie nitrogliceryny do jednobazowego prochu w procesie impregnacji. W opracowaniu przedstawiono metodę impregnacji prochu 12/7. Do warstw zewnętrznych wewnętrznych kanalików wprowadzono 15 i 20 phr nitrogliceryny zwiększając kaloryczność z 3770 J/g do 4190 J/g dla (15phr) i do 4400 J/g dla (20phr). Siła prochu zwiększyła się z 818 odpowiednio do 830 i 880 J/kg. W procesie impregnacji degresywne spalanie prochu jednobazowego zostało zmienione na spalanie progresywne.
The calorific value of the nitro-cellulose single-base powder is determined mainly by the properties of nitro-cellulose used for its manufacture and increasing of the calorific value is possible by adding the nitro-glycerine in the impregnation process. A method of impregnation for the 12/7 type powder is presented in the paper. The 15 and 20 phr of nitro-glycerine was introduced into the external layers of internal micro-channels what resulted in increasing of the calorific value from 3770 J/g to 4190 J/g for 15 phr and to 4400 J/g for 20 phr. The power of the powder increases respectively from 818 to 830 and 880 J/kg and the digressive burning of the single-based powder was replaced into the progressive one.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00