Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Latest Frasnian Atrypida [Brachiopoda] from South China

Tytuł:
Latest Frasnian Atrypida [Brachiopoda] from South China
Autorzy:
Ma, X P
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/23492.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Paleobiologii PAN
Tematy:
Hunan Province
ecological condition
Frasnian
Devonian
China
biogeography
Atrypida
mass extinction
biostratigraphy
taxonomy
Brachiopoda
paleontology
Źródło:
Acta Palaeontologica Polonica; 1998, 43, 2
0567-7920
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In South China latest Frasnian (Palmatolepis linguiformis Zone) the representatives of the order Atrypida (Brachiopoda) are most common in central Hunan Province. They are relatively rare in other parts of South China due to unfavourable ecologic conditions. Unlike most previously reported sections, including some sections in South China, the four Frasnian-Famennian (F-F) boundary sections examined here do not show any evidence for black shale. Atrypids are abundant and relatively diverse about 15 to 20 m below the F-F boundary (six species), and very rare about 1-2 m below the boundary (with only two species). It seems that the disappearance of most atrypids occurred well before the F-F boundary. Nine species (including Iowatrypa? qidongensis sp. n.), assigned to six genera, are discussed and described.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies