Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antibacterial Activity of PLA Fibres Estimated by Quantitative Methods

Tytuł:
Antibacterial Activity of PLA Fibres Estimated by Quantitative Methods
Aktywność antybakteryjna polilaktydu oceniana metodami ilościowymi
Autorzy:
Kaźmierczak, D.
Guzińska, K.
Dymel, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/234463.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych
Tematy:
PLA
antibacterial property
quantitative methods
fibres
kwas mlekowy
działanie antybakteryjne
metody ilościowe
włókno
Źródło:
Fibres & Textiles in Eastern Europe; 2016, 2 (116); 126-130
1230-3666
2300-7354
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
PLA fibres with the addition of the microbicidal agent Sanitized were examined by the two quantitative standards JIS L 1902:2002 and ASTM: E2149–01. It was found that the two different methods used to assess the antibacterial activity of one sample may produce results that contrast with each other. The impact of the testing conditions upon the results obtained was deliberated. Discussed are criteria to interpret the results obtained by the use of the two methods. The antibacterial activity of lactic acid liberated from PLA in an aqueous medium was confirmed. It was also examined how the laundering of fibers affect the antibacterial activity of the samples tested.

Przedstawiono wyniki badania włókien, wykonanych z poli(kwasu mlekowego) z dodatkiem środka bójczego Sanitized, dwoma metodami ilościowymi według norm JIS L 1 902:2002 i ASTM: E2149–01:2010. Wykazano, że rozbieżność otrzymanych wyników powstała jako rezultat różnic w zastosowanych metodykach. Omówiono kryteria oceny wyników w obu normach. Potwierdzono antybakteryjne działanie kwasu mlekowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies