Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antioxidant Activity of Fibres Originating from Traditional Varieties of Polish Flax Plants

Tytuł:
Antioxidant Activity of Fibres Originating from Traditional Varieties of Polish Flax Plants
Właściwości antyoksydacyjne włókna pochodzącego z polskich odmian lnu włóknistego
Autorzy:
Zimniewska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/234007.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych
Tematy:
flax fibres
antioxidant activity
dew retting
water retting
lignin
ferulic acid
coumaric acid
włókna lniane
aktywność antyoksydacyjna
rosa
roszenie
roszenie wodą
ligniny
kwas ferulowy
kwas kumarowy
Źródło:
Fibres & Textiles in Eastern Europe; 2015, 6 (114); 41-47
1230-3666
2300-7354
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper describes the examination of raw flax fibres in terms of their antioxidant activity. Fibres originating from five varieties of flax plants cultivated in Poland: Artemida, Modran, Sara, Nike and Luna were extracted with the application of different methods: dew retting and water retting. The extraction method has an influence on the fibre chemical composition, resulting in different levels of fibre antioxidant properties. The antioxidant activity of flax fibres was evaluated with the application of ferric ion reducing antioxidant power (FRAP). The results of the study indicated differences in the bioactivity of flax fibres linked with the method of their extraction applied as well as the lignin and phenolic acid content in the fibre chemical composition.

W artykule opisano badania włókien lnianych w zakresie ich aktywności antyoksydacyjnej. Badano włókna pochodzące z pięciu odmian lnu włóknistego uprawianego w Polsce: Artemida, Modran, Sara, Nike oraz Luna, które wydobyto ze słomy z wykorzystaniem dwóch metod: roszenia wodnego oraz metody słania. W pracy wykazano związek między zastosowaną metodą roszenia, a składem chemicznym włókna oraz jego aktywnością antyoksydacyjną. Właściwości antyoksydacyjne włókna określone zostały na podstawie badania ich zdolności do redukowania jonów żelaza (Ferric Ion Reducing Antioxidant Power, FRAP). Rezultaty badań dowiodły, że poziom aktywności biologicznej włókna lnianego jest ściśle związany z zawartością lignin oraz obecnością kwasów fenolowych we włóknie, które są ściśle związane z zastosowaną metodą roszenia oraz odmianą lnu włóknistego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies