Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Blending Methodologies on Cotton Mélange Yarn Quality

Tytuł:
Effect of Blending Methodologies on Cotton Mélange Yarn Quality
Wpływ metod mieszania na jakość melanżowych przędz bawełnianych
Autorzy:
Ray, S.
Ghosh, A.
Banerjee, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/233799.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych
Tematy:
blow room blending
draw frame blending
fibre breakage
melange yarn
shade depth
yarn quality
mieszanie
rozdmuchiwanie
przeciąganie
łamanie włókien
przędza melanżowa
głębokość odcienia
jakość przędzy
Źródło:
Fibres & Textiles in Eastern Europe; 2018, 5 (131); 41-46
1230-3666
2300-7354
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Fibre of dyed mélange yarn is becoming an emerging product in the field of textiles. The quality of mélange yarn is largely influenced by the types of blending methodologies. There exists hardly any reported work where the effect of blending methods on cotton mélange yarn quality has been studied. The purpose of this paper is to investigate the effect of blending methodologies on the properties of cotton mélange spun yarn. Dyed and grey cotton fibre components were mixed at the blow room and draw frame stages separately to produce mélange yarns with three different shade depths (%). Better yarn quality with respect to yarn evenness, imperfections, tenacity, elongation at break and hairiness index was achieved with the draw frame blending methodology as compared to the blow room blending methodology. The mélange yarn quality deteriorates with an increase in shade depth (%) for both blending methodologies.

Włókna z barwionej przędzy melanżowej stają się obecnie znaczącym produktem w obszarze produkcji tekstyliów. Na jakość przędzy melanżowej w dużej mierze wpływają rodzaje metod mieszania. Niewiele jest doniesień na temat wpływu metody mieszania na jakość przędz bawełnianych. Celem artykułu było zbadanie wpływu metod mieszania na właściwości przędzionej przędzy z mieszanki bawełny. Włókna bawełniane mieszano tak, aby wytworzyć melanżowe włókna o trzech różnych głębokościach odcieni (%). Oceniono jakość przędzy w odniesieniu do równomierności przędzy, niedoskonałości, wytrzymałości na rozciąganie, wydłużenia przy zerwaniu i wskaźnika włochatości. Stwierdzono, że jakość przędzy melanżowej pogarsza się wraz ze wzrostem głębi koloru (%) niezależnie od wybranej metody mieszania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies