Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Natural modified starch and synthetic sizes in function of characteristics of sized yarn

Tytuł:
Natural modified starch and synthetic sizes in function of characteristics of sized yarn
Wpływ naturalnie modyfikowanej skrobi i syntetycznej preparacji na charakterystyki przędz preparowanych
Autorzy:
Kovačević, S.
Dorđević, S.
Dorđević, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/233650.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych
Tematy:
yarn
natural modified starch
synthetic sizes
polyvinyl alcohol
PVA
carboxymethyl cellulose
CMC
physico-mechanical properties
przędza
skrobia naturalna
skrobia modyfikowana
rozmiar syntetyczny
alkohol poliwinylowy
karboksymetyloceluloza
właściwości fizykomechaniczne
Źródło:
Fibres & Textiles in Eastern Europe; 2016, 1 (115); 56-66
1230-3666
2300-7354
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to investigate the changes in properties of yarn made by sizing with synthetic and natural modified corn starch. Different procedures for obtaining modified natural (corn) starch and various combinations of natural and synthetic sizes were used to explore the differences in the properties of sized yarn. The sizing process was carried out under with constant conditions in a newly developed laboratory sizing machine on twisted cotton yarns of 20×2 tex and 30×2 tex. According to the results obtained, yarn sized with synthetic sizes has substantially better properties than those which are naturally sized with modified starch. However, sometimes these differences are not significant or they do not exist at all. Twisted yarn is not always necessary in sizing in order to increased its strength but rather to protect the surface from wear and refine projecting fibers; in this case natural modified starch from corn can meet the requirements. The significance of this research is the application of natural sizes, improvement of the sizing process with natural modified sizes using new achievements in the development of the sizing process, and thus creating a positive environmental and economic impact.

Celem pracy było zbadanie zmian właściwości przędz preparowanych preparacjami syntetycznymi i z naturalnie modyfikowanej skrobi. Proces nanoszenia preparacji przeprowadzono przy zachowaniu stałych warunków nowo zbudowanej laboratoryjnej maszynie. Obrabiano skręcane przędze bawełniane o masie liniowej 20 × 2 tex i 30 × 2 tex. Zgodnie z otrzymanymi wynikami przędze preparowane preparacją syntetyczną miały zdecydowanie lepsze parametry od przędz z preparacją opartą na modyfikowanej skrobi. Jednakże czasami różnice te nie determinują konieczności zastosowania preparacji syntetycznej zwłaszcza w sytuacji kiedy nie jest wymagane uzyskanie maksymalnej wytrzymałości a istotne są elementy ochrony środowiska i koszty produkcji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies