Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Frictional Characteristics of Cotton-Modal Yarns

Tytuł:
Frictional Characteristics of Cotton-Modal Yarns
Właściwości cierne przędz bawełnianych
Autorzy:
Demiryürek, O.
Kilic, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/233118.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych
Tematy:
blending
cotton
modal
unevenness
hairiness
friction coefficient
mieszanie
bawełna
nierówność
owłosienie
współczynnik tarcia
Źródło:
Fibres & Textiles in Eastern Europe; 2018, 3 (129); 40-45
1230-3666
2300-7354
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, structural or physical properties such as the unevenness, hairiness and frictional properties of cotton-modal blended yarns were studied. For this purpose, 100% cotton, 50/% cotton/modal and 100% modal ring spun yarns were produced in five different twist coefficients (αe: 3.5, 3.7, 4.0, 4.2, 4.5) and four different yarn linear densities (21, 25, 30 and 37 tex). General factorial design was used and the response surface was plotted for analysing the data. In conclusion, the most influential factors for the yarn characteristics were the yarn linear density and blend ratio. Contrary to expectations, the twist coefficient factor had a minor effect on yarn characteristics, especially on the friction coefficient.

W pracy badano właściwości strukturalne i fizyczne, takie jak nierównomierność, włochatość i właściwości cierne przędz bawełnianych. W tym celu wytworzono przędze obrączkowe o różnym stosunku mieszanki: 100% bawełna; 50% bawełna/50% modal i 100% modal z pięcioma różnymi współczynnikami skrętu (αe: 3,5; 3,7; 4,0; 4,2; 4,5) i czterema różnymi masami liniowymi (21, 25, 30 i 37 tex). Dokonano charakterystyki tarciowej poszczególnych przędz. Stwierdzono, że czynnikami mającymi największy wpływ na charakterystykę tarciową były masa liniowa i stosunek mieszanki przędzy. Wbrew oczekiwaniom współczynnik skrętu miał niewielki wpływ na charakterystykę tarciową przędzy, a zwłaszcza na współczynnik tarcia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies