In this study, a new approach to job and personnel assessment for the apparel industry is presented. The purpose of this new approach is to evaluate both qualitative and quantitative data at the same time. For this purpose, evaluation of the linguistic data is based on fuzzy logic application. Necessary criteria essential for job and personnel assessment were determined by academics who study textile and psychology. Numeric data used in the study were evaluated with recent data and specially designed software called “Work Sampling”. The results obtained from this approach were investigated together with company managers and in order to obtain a final result, main criteria weights were determined. Appropriate usage of the final results acquired from the assessment of personnel was discussed.
Celem opracowania jest jednoczesna ocena jakościowa i ilościowa pracy i zatrudnienia w przemyśle odzieżowym. Dla tego celu opracowano dane stosując logikę zbiorów rozmytych. Niezbędne kryteria dla tej oceny zostały określone przez naukowców z dziedziny tekstyliów i psychologii. Dane numeryczne stosowane w tej pracy były oceniane za pomocą najnowszych danych i specjalnie zaprojektowanych programów komputerowych nazwanych „work sampling”. Uzyskane wyniki były konsultowane z menagerami zakładów pracy. Do otrzymania końcowych wyników określono główne kryteria wag. Możliwości wykorzystania końcowych wyników przedyskutowane zostały z personelem zakładów odzieżowych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00