Celem artykułu jest przedstawienie metod umożliwiających
otrzymywanie suszy owocowych wzbogaconych w składniki
naturalne. Odwadnianie osmotyczne jest dość często stosowane
do wytwarzania produktów o wysokich walorach odżywczych
i sensorycznych. Istotną zaletą tego procesu jest
możliwość wzbogacania tkanki roślinnej w dodatkowe składniki,
np. w wyniku dodawania soków owocowych do roztworu
osmotycznego. Przedstawiono i porównano wybrane metody
suszenia (konwekcyjne, hybrydowe, liofilizacyjne). W
ostatnich latach technika suszenia hybrydowego będąca połączeniem
kilku metod znajduje zainteresowanie ze względu
na właściwości suszu podobne do suszy liofilizacyjnych.
The aim of this study article was to present methods which
permit to obtain dried fruit enriched in natural ingredients.
Osmotic dehydration is a method which allows to obtain products
characterised by valuable nutritional and sensory properties.
An important advantage of the process is the possibility
of enriching the plant tissue with additional ingredients,
e.g. by adding fruit juices to the osmotic solution. The article
presents and compares chosen methods of drying such as
convective-, hybrid- and freeze-drying. Recently hybrid technique
as a combination of several methods, is interesting because
of the droughts are similar to lyophilisation properties.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00