W artykule zaprezentowano analizę różnych metod upłynniania miodu poprzez ogrzewanie - wykorzystywanych w praktyce przetwórczej. Podstawowym kryterium, jakie zastosowano w ocenie poszczególnych metod był ich wpływ na jakość końcową produktu. Brano pod uwagę temperaturę, do jakiej jest ogrzewany produkt w trakcie procesu i czas jej oddziaływania. Określono również wpływ sposobu dostarczania ciepła niezbędnego do upłynnienia miodu. Na podstawie przeprowadzonej dyskusji wskazano optymalny sposób postępowania przy upłynnianiu miodu. Uzyskane wyniki są wskazówką do projektowania obiektów technicznych przeznaczonych do przetwórstwa miodu.
The paper presents analysis of various liquefaction methods that use heating in honey processing technology. The main criterion applied for the assessment of each metod was their effect on the final product quality. First of all, the temperature during the heating process as well the time of its action on the product were considered. The influence of the way of heat supply necessary to carry out honey liquefaction was also determined. Taking into account the results obtained, an optimal honey liquefaction method was proposed. The suggestions could be effectively used to design technical devices for honey processing.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00