Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do określenia procentowych zmian nasycenia barwy materiału roślinnego poddanego termicznej obróbce utrwalającej
Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do określenia procentowych zmian nasycenia barwy materiału roślinnego poddanego termicznej obróbce utrwalającej Applying computer analysis of the image for determining percentage changes in the colour saturation of plant material subjected for thermal; strengthening processing
W artykule opisano wykorzystanie komputerowej analizy obrazu do określenia procentowej zmiany nasycenia barwy w materiale roślinnym po operacjach termicznych (mrożenie, suszenie), na przykładzie marchwi pospolitej (Daucus carota). W przeprowadzonych badaniach wykorzystano aplikację komputerową APR, która pozwoliła określić procentową zmianę nasycenia barwy w badanych materiałach, oraz dokonano analizy porównawczej z wariantem kontrolnym - marchew surowa.
In the article using computer analysis of the image was described for determining the percentage change in the colour saturation in plant material after thermal operations (freezing, drying), on the example of the common carrot (Daucus carota). In examinations carried out a computer APR application which let determine the percentage change in the colour saturation in studied materials was used as well as they made comparative analysis with the testing variant - raw carrot.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00