The article presents the results of a study on the effect of the
type of flour on selected quality characteristics of pancake
batter. The paper assesses three wheat and three spelt flours
differing in milling degree. Pancakes made from these flours
were subjected to organoleptic evaluation by a group of twenty
reviewers. The results show that wheat flour pancakes with the
highest milling refinement enjoyed the highest approval of the
respondents, while spelt flour pancakes type 1850 received the
worst rating. The research confirmed that the quality of the
flour has a significant impact on the production of pancake
batter. The batter made from flour of coarser milling, type
1850, was hard to spread on the surface of the pan, and the
pancakes obtained were not of uniform thickness, which had
a negative impact on their degree of frying and taste. The
research carried out has led to the conclusion that the most
popular are wheat-flour pancakes with fine milling.
Artykuł przedstawia uzyskane wyniki badań dotyczące wpływu
typu mąki na wybrane cechy jakościowe ciasta naleśnikowego.
W pracy dokonano oceny trzech mąk pszennych oraz
trzech mąk orkiszowych różniących się przemiałem. Powstałe
z tych mąk naleśniki zostały poddane ocenie organoleptycznej
przez dwudziestoosobową grupę recenzentów. Uzyskane
wyniki pokazują, że naleśniki z mąki pszennej o najwyższym
przemiale cieszyły się największą aprobatą ankietowanych,
zaś najgorszą ocenę uzyskały naleśniki z mąki orkiszowej
typ 1850. Badania potwierdziły, że jakość mąki ma znaczący
wpływ na produkcję ciasto naleśnikowego. Ciasta z mąk
o niższym przemiale – typ 1850 ciężko rozprowadzały się po
powierzchni patelni, a otrzymane naleśniki nie miały jednolitej
grubości, co negatywnie wpływało na ich stopień wysmażenia
i walory smakowe. Na podstawie przeprowadzonych
badań można wyciągnąć wniosek, że najchętniej spożywane
są naleśniki z mąki pszennej o wyższym przemiale.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00