Tytuł pozycji:
Wybrane produkty mleczne i ich znaczenie dla organizmu człowieka
- Tytuł:
-
Wybrane produkty mleczne i ich znaczenie dla organizmu człowieka
Selected dairy products and their influence on human health
- Autorzy:
-
Borek-Wojciechowska, R.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/229014.pdf
- Data publikacji:
-
2007
- Wydawca:
-
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
- Źródło:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2007, 1; 52-55
0867-793X
2719-3691
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mleko bezpośrednio po udoju zawiera wszystkie składniki niezbędne do życia człowieka. W związku z tym jego znaczenie jako produktu spożywczego jest ogromne. Bogactwo składników sprawia, że z mleka otrzymywane są różne produkty, w tym fermentowane produkty mleczne. Jogurt swój rodowód wywodzi najprawdopodobniej z Turcji. Rozpropagowany przez Miecznikowa cieszy się obecnie ogromną popularnością na świecie. Konsumenci doceniają wysoką wartość odżywczą jogurtów, ale też jak twierdzą spożywają je dla przyjemności. W artykule przedstawiono korzyści dla organizmu człowieka płynące ze spożywania jogurtów. Przedstawiono także kolejną generację mlecznych napojów fermentowanych tj. napoje probiotyczne oraz ich prozdrowotne właściwości.
Milk includes all ingredients which are essential for human life. Therefore its significance as grocery product is great. Variety of milk's ingredients cause that it is possible to gain wide range of milk products including fermented once. Yoghurt probably comes from Turkey. It was popularized by Miecznikow and now it is commonly consumed all over the world. Yoghurts are praised not only for nutritious value but for taste as well. In the article, yoghurts' beneficial influence on human body is presented. A new generation of milk fermented drinks, so called probiotic drinks, is introduced as well.